header image
28 september 2020

Aanleg eerste geveltuintjes in de Raadhuisstraat

Klimaatadaptie en vergroening is een belangrijk speerpunt in de binnenstad. Dit om wateroverlast, hitte, droogte en biodiversiteit in de toekomst beter te reguleren. In september 2019 is tijdens de Co design sessie uitgebreid gesproken over vergroening en klimaatadaptatie. Ondernemers uit de Raadhuisstraat hebben dit, in samenwerking met de gemeente, voortvarend opgepakt door een plan te maken voor geveltuintjes in deze straat. In oktober worden de geveltuintjes aangelegd. Bregje Kruis en Martine van Dommele zijn, namens de ondernemers in de Raadhuisstraat, de kartrekkers van dit project.

Van plan tot uitvoering

“Bijna drie jaar geleden ontstond het idee voor de aanleg van geveltuintjes, een duurzame oplossing om sfeer te creëren in de straat. Het afgelopen jaar is het plan in een stroomversnelling gekomen en heeft de gemeente ingestemd met het plan en budget beschikbaar gesteld. In oktober worden 15 geveltuintjes aangelegd. In de tweede fase (voorjaar 2021) streven we ernaar ook andere (monumentale) panden te voorzien van een tuintje. Met de ondernemers zijn duidelijke afspraken gemaakt. Zo zorgen ze zelf voor het onderhoud. De keuze voor de planten bepalen de ondernemers ook zelf, dat maakt het extra persoonlijk. Natuurlijk kunnen rozen niet ontbreken in onze stad”, zo licht Martine toe.

Beleving

Beleving is volgens Bregje steeds belangrijker. “Mensen gaan naar een winkel vanwege de ervaring, het persoonlijke contact, de gezellige omgeving en om ideeën op te doen. Dat is de meerwaarde en daar kunnen we op inspelen. De Raadhuisstraat is een authentieke winkelstraat met mooie panden en een aantrekkelijk aanbod aan kleinschalige horeca en speciaalzaken. De geveltuintjes geven de straat kleur. Als een klant even moet wachten op een reparatie van een sieraad, dan kunnen ze een wandeling door de straat maken, inspiratie opdoen bij de unieke winkels of ergens een kop koffie drinken. Door het persoonlijke karakter onderscheiden we ons van grote winkelcentra en online bedrijven.”

Opening

Op vrijdag 16 oktober tussen 11.00 en 12.00 uur worden de geveltuintjes officieel geopend door wethouder Cees Lok. “Bregje en Martine kijken uit naar dit moment. Samen met de gemeente hebben we een mooi plan tot uitvoering gebracht. Natuurlijk zijn er nog wensen. Zo zijn we aan het inventariseren of het ook mogelijk is om klimplanten via een kabel boven de straat te laten groeien. Daarmee krijgt de straat een nog groener karakter. Hierover zijn we met de gemeente in gesprek.”

Sinds september 2018 vind je de juwelier en goudsmederij van Roemer en Bregje Kruis op de hoek van de Passage en de Raadhuisstraat. Bregje ontwerpt en repareert unieke sieraden.

Martine van Dommele is 14 jaar ondernemer in de binnenstad. Samen met haar zus Mieke was ze hét gezicht van kledingwinkel Rubia. Mieke is nu eigenaar van de winkel en Martine richt zich op andere projecten, waaronder een duurzaam label met handgeweven stoffen uit India.

Zowel Bregje, als Martine, vinden het belangrijke om hun steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving en de ontwikkeling van een aantrekkelijke binnenstad. Hun bijdrage aan de totstandkoming van deze geveltuintjes is daar een mooi voorbeeld van.