header image
11 november 2019

VVD-kamerlid Thierry Aartsen bezoekt Roosendaalse binnenstad

“Ondernemers zijn zoveel meer dan muren met spullen. Ze zorgen voor levendigheid in hun gemeente. Daarom is het belangrijk om naar hen te luisteren en ervoor te zorgen dat er een goed ondernemersklimaat is.” Buiten de kamerdagen probeert Thierry daarom zoveel mogelijk in het land te zijn. In dit kader bezocht hij ook de Roosendaalse binnenstad en ging in gesprek met Diederik van der Heijden (Optiek Van Wely) en Maaike Matthijssen (Het Wapen).

Thierry Aartsen werd, voorafgaand aan de rondleiding door Roosendaal, bijgepraat over de ontwikkelingen in de binnenstad door onder andere Rob Weiss namens het Platform de Nieuwe Winkelstraat, Samantha van Rooij, de binnenstadsdirectie en wethouder Cees Lok. Daarbij werd onder andere gesproken over de problemen van middelgrote binnensteden ten opzichte van boven regionale steden. De kleinere steden moeten zich op een andere wijze onderscheiden en het winkeloppervlak krimpt. Door dit vroegtijdig te onderkennen ontstaan er ook nieuwe kansen.

Een stad is meer dan steen

In 2014 heeft de gemeenteraad van Roosendaal de visie ‘Roosendaal: gezonde stad – Hart voor de Binnenstad’ van stedenbouwkundige Riek Bakker aangenomen. ‘Een stad is meer dan steen’, dat is de essentie van deze visie en opdracht die voor 30 jaar geldt. Dit rapport is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de afgelopen jaren waarbij onder andere de Nieuwe Markt is getransformeerd tot een aantrekkelijk plein, de Centrumring is aangepast, winkelcentrum Roselaar is vernieuwd en uitgebreid en een loyalty programma is geïntroduceerd om bezoekers aan de binnenstad te belonen.  “Ontwikkelingen in een binnenstad staan nooit stil”, aldus Samantha van Rooij. “Het is belangrijk om blijvend te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Zo streeft Roosendaal naar een nog compacter centrum in combinatie met aantrekkelijke woonvoorzieningen.”

Ondernemen is vooruit kijken

Thierry bezocht in de binnenstad Optiek van Wely waarbij hij in gesprek ging met Diederik van der Heijden. “Om als ondernemer succesvol te zijn is het essentieel om te investeren”, zo stelt Diederik. “Wij vinden het belangrijk om te blijven innoveren en energie te steken in de nieuwste technieken. In 2017 is Optiek van Wely compleet verbouwd en niet lang daarna kregen we de erkenning als ‘De mooiste optiekzaak van Nederland’. “Deze erkenning en de reacties van onze klanten, daar doe ik het voor ook al was deze investering ook best een risico en weet je nooit zeker of je het gaat terug verdienen.” Ondernemen is volgens Diederik vooruit kijken, meebewegen met nieuwe ontwikkelingen en je dienstverlening of aanbod daarop afstemmen. “Ik zie dat lang niet alle ondernemers daar in mee kunnen gaan. Dat maakt dat er steeds grotere verschillen ontstaan.”

Elkaar versterken

Ook het Wapen van Roosendaal heeft enkele maanden geleden een grote verbouwing ondergaan en heeft nu de beschikking over 24 tapkranen met verschillende bieren. “De liefhebber van bijzondere biertjes is hier zeker op het goede adres”, aldus eigenaresse Maaike Matthijssen. “Voor de inrichting heb ik bewust gekozen voor een warm interieur passend bij een bruin café. Wij zien juist dat mensen hier op af komen, een café waar het warm en gezellig is en waar men elkaar ontmoet. Dit in tegenstelling tot de landelijke trend waarbij steeds meer bruine cafés sluiten”. Het Wapen van Roosendaal is een echt familiebedrijf. Dit jaar heeft Maaike de zaak overgenomen van haar vader. Maaike werkt veel samen met andere horecagelegenheden op de Oude Markt. “Samenwerken is belangrijk in een middelgrote stad als Roosendaal, op die manier kun je elkaar versterken.”

Thierry Aartsen heeft tijdens dit bezoek veel indrukken opgedaan in de Roosendaalse binnenstad en suggesties gekregen om vanuit de landelijke politiek zaken beter of anders op te pakken.