Ster van Roosendaal

De Ster van Roosendaal is het cultuurhart van Roosendaal en wordt een belangrijke publiekstrekker van de binnenstad. Het gebied bestaat uit meerdere deellocaties die op een aantrekkelijke wijze met elkaar verbonden worden. Het gebied ligt aan de oostkant van de binnenstad en omvat de Nieuwstraat, het Tongerloplein en toekomstige Tuin van Hasselt en Cultuurhuis.

• Tongerloplein
Een sterk en goed bereikbaar kunst- en cultuuraanbod is de kracht van de binnenstad. Muziek, dans, kunst en toneel; Roosendaal kent een rijk en gevarieerd cultureel aanbod. Schouwburg De Kring en museum Tongerlohuys wilden hun samenwerking versterken en namen het initiatief tot een fysieke verbinding tussen de twee gebouwen.

In 2016 is de glazen corridor opgeleverd en het Tongerloplein opnieuw ingericht. In de corridor is een openbare horecagelegenheid toegevoegd waar ook bezoekers van het museum en de schouwburg gebruik van maken. De entree van museum Tongerlohuys is verplaatst van de Molenstraat naar de Kerkstraat waardoor een directere verbinding ontstaat met het centrum. Ook is de tuin van het museum opengesteld voor het publiek. Deze transformaties zorgen voor een opwaardering van de gebouwen en omgeving. Het gebied biedt nu een vergroting van de functionaliteit en meer exploitatiemogelijkheden, zo kunnen er meer culturele evenementen en activiteiten plaatsvinden.

• Tuin van Hasselt
De Tuin van Hasselt heeft de potentie om een nieuwe, openbare groene oase in de binnenstad te worden. Dit gebied is bereikbaar via de parkeerterreinen van De Kring en Bleijenburg en ligt tussen de achtertuinen van de monumentale panden aan de Molenstraat en de Nieuwstraat. Het Tongerloplein en omringende cultuurinstellingen liggen op steenworp afstand die de relatie met de Tuin van Hasselt verdiepen. Het Koetshuis aan de Molenstraat is volledig gerestaureerd door particuliere initiatiefnemers. In het Koetshuis is een fietsenwinkel gevestigd. Er liggen plannen om ook de tuin en de theekoepel te herstellen.

• Nieuwstraat
Bij een stad hoort ook een goed bereikbare bioscoop. De huidige bioscoop ligt net buiten het centrum, in de Brugstaat. De gemeente Roosendaal en bioscoopondernemer Carlo Lambregts hebben samen invulling gegeven aan de plannen voor een nieuwe bioscoop in de Nieuwstraat. Door de centrale ligging, in het cultuurhart van de binnenstad, wordt de bioscoop zichtbaarder voor bezoekers. In april 2019 is gestart met de bouw. Volgens de huidige planning kan de bioscoop in het voorjaar van 2020 in gebruik genomen worden.