Smart City Roosendaal

Gebruik maken van slimme technologie om de aantrekkingskracht van de binnenstad van Roosendaal te vergroten, dat is waar Smart City Roosendaal in het kort voor staat. Vanuit Smart City Roosendaal zijn er mooie projecten tot stand gekomen die een directe bijdrage leveren aan de beleving en waardering van de binnenstad.

ROOS24
Het spaarprogramma ROOS24 is in 2018 gelanceerd. Hiermee worden bezoekers aan de binnenstad beloond voor hun aankoop. Bij elke transactie met de Roospas, ontvangt de klant punten. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor cadeaus of gratis parkeerminuten. De koppeling met parkeren is uniek in Nederland. In 2021 hebben meer dan 19.000 consumenten een Roospas in hun bezit. De ambitie is om door te groeien naar 30.000 pashouders. Naast de Roospas is er ook de Roos Cadeaukaart, deze cadeaukaart is te verzilveren bij de circa 60 winkels en horecazaken die deelnemen.

ROOS24 app
De geavanceerde en gebruiksvriendelijke ROOS24 app is in 2020 gelanceerd. In deze app staat een QR-code van de Roospas, zodat consumenten gemakkelijker punten kunnen sparen. De app laat een up-to-date puntensaldo zien, evenals cadeaus waar de consument voor spaart. Daarnaast toont de app een overzicht van alle deelnemende winkels en horecazaken, verdiepingspagina’s per deelnemer en een Maps-weergave van de deelnemers (met locatieweergave consument).

De app wordt in 2021 verder doorontwikkeld met nieuwe functionaliteiten die gericht zijn op het vergroten van interactie met de consument. Dit sluit aan op de toekomstvisie van Smart City BV en Binnenstad Roosendaal. Zo komen de Roos Cadeaukaarten beschikbaar in de app en wordt er gewerkt aan een ROOSdeal concept. Met dit concept kunnen tijdelijke en gerichte acties worden aangeboden aan consumenten. Daarnaast wordt de digitale registratie aan de ROOS24 app toegevoegd, waardoor een fysieke pas niet meer noodzakelijk is.

Smart Data
Meten is weten. Data is belangrijk om meer inzicht te krijgen in het gedrag van de bezoekers aan de binnenstad van Roosendaal. Smart City Roosendaal heeft het afgelopen jaar een dashboard ontwikkeld waarin verschillende databronnen zijn opgenomen waaronder: data van de slimme passantentellers waarbij unieke bezoekers worden geregistreerd, bezoek parkeergarage, gebruik van de Roospas, Mezuro (Vodafone) en weertype. Met deze gegevens krijgt het binnenstadsbestuur meer inzicht in de ontwikkelingen van het bezoek en kan dit door de jaren heen blijven monitoren.