Mariadal

Het kloostercomplex Mariadal en de bijbehorende tuin zijn een rijksmonument. Mariadal ligt in het noorden van de binnenstad, tussen de Vincentiusstraat, Burgemeester Prinsensingel, Kloosterstraat en Ludwigstraat. Het klooster en de kapel zijn van architect Jos Cuypers en zien er nog bijna hetzelfde uit als toen het complex gebouwd werd, net zoals de tuin.

Het klooster staat sinds december 2011 leeg sinds de nonnen van de Congregatie van de Orde der Franciscanessen zijn verhuisd. De provincie Noord-Brabant kocht klooster Mariadal in 2013 aan, omdat het een belangrijke rol vervult in het verhaal van religieus Brabant. Vanuit dit klooster werd het onderwijs aan meisjes in de provincie gestart en uitgebouwd. De provincie heeft een tender uitgeschreven met als doel om het complex te verkopen. Voor de tender zijn ontwikkelaars, vastgoedgebruikers, beleggers, bouwers en/of exploitanten gevraagd om een bijzondere en haalbare invulling te geven aan het complex. Het behoud van de cultuurhistorische waarden van het complex was bij de herontwikkeling essentieel. Net als het behouden van de verhalen die bij het complex horen. Gedeputeerde Henri Swinkels: ‘Want erfgoed krijgt pas waarde door de verhalen die er bij horen, ons erfgoedbeleid is gebaseerd op verbeelding en verbinding.’

Resultaat

Eind oktober 2017 maakte de provincie Noord-Brabant bekend dat het klooster wordt verkocht aan de BVR Groep voor 3.3 miljoen euro. Uit bijna twintig plannen is gekozen voor het plan van BVR omdat dit plan zorgt voor een toekomstbestendige invulling van de plek, met behoud van het cultuurhistorisch erfgoed én met toegevoegde waarde voor Brabant en voor Roosendaal. ‘Hiermee is langdurige leegstand in het hart van de gemeente voorkomen’, aldus gedeputeerde Henri Swinkels.

In het klooster wordt een mix van wonen en zorg gerealiseerd. In de kapel worden culturele en maatschappelijke functies gecombineerd met horeca. In de binnentuin komt een ‘Stroomgaard’, een proeftuin voor innovaties op het gebied van onder meer energietransitie en duurzaamheid. Mariadal en haar tuin worden opnieuw ingericht, het complex wordt opengesteld voor publiek. De tuin wordt een nieuwe oase van rust in het centrum van Roosendaal. Het klooster wordt opnieuw ingedeeld als functies wonen en zorg. Voor het zorghuis is en intentieovereenkomst gesloten met Woonzorgcentrum St. Elisabeth, ook een plek waar de zusters nu wonen. In de kapel komt horeca met culturele en maatschappelijke functies. Ook komen er ongeveer vijftig nieuwe woningen naast het klooster.

Daarnaast wordt in de voormalige boomgaard de zogenoemde ‘Stroomgaard’ gerealiseerd. Dit wordt een proeftuin voor innovatie, met bijvoorbeeld PV-panelen op de daken en een WKO (warmte-koude opslag) voor de woningen en het klooster.

Toekomst Mariadal_Bron BVR Groep