header image
20 december 2017

Ondernemer in beeld: Mariëlle Rozendal van Lunchlokaal Noen

In de rubriek Ondernemer in beeld komen ondernemers uit de binnenstad aan het woord over hun zaak en wat hen drijft. Lunchlokaal Noen is anderhalf jaar open en heeft in korte tijd al een mooie reputatie en vaste klantenkring opgebouwd. Noen ‘doet het een tikkeltje anders’ en dat slaat aan. ‘Allemaal dankzij de kanjers die hier werken.’ Eigenaresse Mariëlle Rozendal zit nooit stil en kijkt uit naar de grote verandering die voor komende zomer op de planning staat.

Lunchlokaal Noen is een bijzondere horecazaak met een opmerkelijke ontstaansgeschiedenis. Mariëlle Rozendal (47 jaar) heeft als activiteitenbegeleidster en sociaal pedagogische medewerker bij diverse zorginstellingen gewerkt. Door een reorganisatie in 2015 raakte zij haar baan kwijt. ‘Het ontslag hakte erin maar het was ook het moment waarop ik dacht waar een deur dicht gaat, kan er ook een nieuwe open! En dat was het proberen te realiseren van een lang gekoesterde droom. Voordat ik in de zorg terechtkwam, werkte ik altijd met veel plezier in de horeca. Het leek mij leuk om die twee, zorg en horeca, te combineren. Ik heb eerst veel oriënterende gesprekken gevoerd en toen de knoop doorgehakt om het te gaan doen: ik wilde een lunchgelegenheid en werken met mensen met een beperking.’

Samenwerking verhuurder

Mariëlle ging op zoek naar een plek en kwam via haar netwerk in contact met de Roosendaalse ondernemer Floor Bleijenberg die nog een leegstaand pand had, midden in de Raadhuisstraat. Mariëlle: ‘Een oude stadsboerderij, een prachtig monumentaal gebouw, echt uniek in Roosendaal. Ik was meteen verliefd. De familie Bleijenberg was heel enthousiast over mijn idee. Floor Bleijenberg was bereid om mij op weg te helpen wat betreft de inrichting van de keuken, opzet voor de kaart en samen hebben we gesprekken gehad met sollicitanten voor de functie van keukenprins(es).’

Er moest aardig wat verbouwd worden, vertelt Mariëlle: ‘Door alles heen zagen we vooral de originele details, die wilden we natuurlijk behouden zoals de houten balken. Waar nu de hoofdingang zit, was de voormalige koeienstal. Omdat ons concept ook een bepaalde doelgroep aantrekt, wilde ik heel graag een mindervalidentoilet. Het was heel fijn dat de familie Bleijenberg daar ook open voor stond. Bij het proces van verbouwen, ben ik zeker betrokken en mocht ik ook wensen aangeven.’

Warme deken

Driekwart jaar, in juli 2016, later was opening van Noen. ‘Een lunchzaak die als een warme deken over je heen valt. Er werken hier 8 Noenkanjers, mensen met een verstandelijke beperking. Verder bestaat het team uit 2 professionele koks, 1 professionele horecamedewerker en een medewerker met een achtergrond in de zorg. Plus nog een paar vrijwilligers en oproepkrachten. Je kunt 6 dagen per week vanaf 10.00 uur bij ons terecht voor heerlijke Biggelaarkoffie en thee met een Roosendalertje of onze lekkere appeltaart en een uitgebreide lunchkaart. Op koopavond zijn we tot 21.00 uur open. Noen staat voor een huiselijke sfeer, bij ons word je vrolijk ontvangen door onze kanjers. Het gaat er bij ons rustig en ontspannen aan toe, soms kan wat langer duren voor je je bestelling krijgt. We willen onze kanjers goed begeleiden.’

Inmiddels heeft Noen een trouwe klantenkring opgebouwd. ‘Eigenlijk ging dat verrassend snel. We waren nog niet eens open toen we al 800 volgers op onze facebookpagina hadden. We adverteren ook in lokale media en doen regelmatig acties waarbij we lunchbonnen cadeau doen. Mond-op-mond-reclame is een krachtig middel. Elke dag komen er wel mensen die hier komen op aanraden van anderen. En onze vaste klanten komen hier voor de relaxte sfeer, het persoonlijke contact en natuurlijk het lekkere eten. Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk. Als ik zie hoe goed de kanjers het doen en hoe ze hun draai hebben gevonden, geweldig, zo gelukkig maakt me dat. Zij verdienen dit podium.’

Kers op de taart

Mariëlle beschrijft zichzelf als een (nog) onervaren ondernemer. ‘Maar wel een met lef en doorzettingsvermogen! Eigenlijk heb ik twee ondernemingen: een horecazaak en een zorgorganisatie. Dat maakt het soms ingewikkeld maar gelukkig heb ik een goed netwerk om me heen waar ik bij terecht kan.’ Noen was genomineerd voor de City Award, een Roosendaalse ondernemersprijs. ‘Helaas hebben we niet gewonnen maar de nominatie was een kers op de taart. Daar zijn we echt trots op en hebben we heel veel positieve reacties op gehad!’

Nieuwe binnentuin

Mariëlle kijkt uit naar de zomer, want dan staat er iets bijzonders te gebeuren: ‘De muur in de tuin achter ons en het naastgelegen Griekse restaurant gaat weg. In het andere leegstaande pand komt nog een ander restaurant. Daardoor ontstaat één grote binnentuin met verschillende terrassen. Een oase van rust, midden in het centrum waar je lekker kunt eten. Omdat de restaurants zo verschillend zijn, versterken we elkaar alleen maar. We kunnen er samen ook leuke dingen programmeren, live muziek en kleine evenementen. De planning is dat het in de zomer van 2018 klaar is. Het wordt echt een nieuwe trekpleister voor Roosendaal!’

Hart voor de Binnenstad

Mariëlle over Hart voor de Binnenstad: ‘Hart voor de Binnenstad kan een goede toegevoegde waarde zijn. Het is goed dat er goed wordt gekeken naar technische en vernieuwende mogelijkheden zoals het plan voor loyalty-parkeren. Je kunt niet stil blijven staan. Sowieso geloof ik in samenwerken. Zo halen wij onze producten en ingrediënten bij lokale ondernemers. Zo steun je de lokale economie en versterk je elkaar als ondernemer. Ik vind wel dat er wat meer aandacht voor ‘onze’ Raadhuisstraat mag komen. Een leuke straat met bijzondere ondernemers en steeds meer goede eettentjes.’

Roosendaal volgens Mariëlle: ‘We hebben een hartstikke leuke stad, er is zoveel te doen en er zijn veel mooie plekken. Ga ze ontdekken!

Lunchlokaal Noen
Raadhuisstraat 49 (ingang via de groene poort)
www.lunchlokaalnoen.nl