header image
19 november 2019

Internationaal gezelschap op excursie in Roosendaal

Tijdens de conferentie International Design in Government van 18 tot 20 november in Rotterdam stonden de laatste (inter)nationale trends en inzichten over servicedesign, gebruikersgericht ontwerp (user-centred design) en inclusief ontwerp (inclusie) centraal. Op deze conferentie konden vertegenwoordigers van overheden, van over de hele wereld, deelnemen aan excursies. Naast Rotterdam, Den Haag en Amsterdam was Roosendaal één van de steden waar een excursie werd verzorgd. Circa 20 deelnemers uit Portugal, Noorwegen, Engeland, Rusland en Taiwan bezochten in dit kader Roosendaal.

Met een warm welkom van wethouder Cees lok in zes verschillende talen begon de middag in het stadskantoor. Het internationale gezelschap werd meegenomen in de plannen voor de ontwikkeling van het HUIS van Roosendaal. Een HUIS van en voor iedereen. Bij de bouw worden bestaande materialen hergebruikt volgens de principes van de circulaire economie. Daarnaast is de ambitie om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Het gezelschap kon met een VR-bril alvast een kijkje nemen in het nieuwe HUIS van Morgen.

Ook werd er deze middag een toelichting gegeven op het digitaal werken en het verbeteren van de dienstverlening waarbij de klant centraal staat. Maar ook vitaliteit en mobiliteit waren belangrijke thema’s die de revue passeerden.

Na het bezoek aan het stadskantoor kregen de bezoekers een rondleiding door de binnenstad voorafgaand door een presentatie van Samantha van Rooij van de binnenstadsdirectie. In deze presentatie gaf Samantha een toelichting op de gezamenlijk aanpak van de gemeente, vastgoedeigenaren, ondernemers en inwoners om de aantrekkingskracht van de binnenstad te vergroten. Daarbij stond zij stil bij de inrichting van de binnenstad maar ook de introductie van het loyaltyprogramma en het gebruik van data om meer inzicht te krijgen in gedrag van bezoekers.

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan Rubia, een modezaak op de Oude Markt. Martine van Dommele gaf daar haar visie, als ondernemer, op nieuwe ontwikkelingen en hoe je daar zo goed mogelijk op kan inspelen.

De deelnemers waren meer dan enthousiast over het bezoek aan Roosendaal. Voor sommige een aanleiding om hier zeker nog eens terug te keren of om op afstand elkaar blijvend te informeren.