header image
22 juli 2019

Het gaat om beleving!

Op 4 augustus 2019 bestaat Wilde Wingerd in de Nispensestraat 25 jaar. Waarom hebben zij zich destijds in de binnenstad van Roosendaal gevestigd en wat is er in die 25 jaar veranderd? Aan het woord eigenaar Rob Kolderie.

Kans in Roosendaal

Het verhaal begint meer dan 25 jaar geleden. Destijds werkte Rob Kolderie, afkomstig uit Roosendaal, als medewerker bij een vooraanstaande bloemist in Breda. Naast zijn werk, volgt hij de meesteropleiding bloemschikken. Na het afronden van deze opleiding was het tijd voor een volgende stap, een eigen zaak. Samen met zijn partner Frank Hop inventariseerde hij de mogelijkheden. “De bloemenzaak van Guust Heselmans aan de Dokter Braberstraat in Roosendaal sloot in die jaren haar deuren. Daardoor lagen er voor ons in Roosendaal veel kansen. Bovendien was deze stad voor mij bekend terrein en had ik hier al een breed netwerk. In 1994 opende Wilde Wingerd haar deuren in de Nispensestraat 12. Vanaf het begin zagen we onze omzet groeien en konden we het werk niet meer alleen aan. Na 4,5 jaar, in 1999, hadden we 5 medewerkers in dienst en groeiden we uit ons jasje. Toen het pand op de Nispensestraat 24-26 te koop stond, hebben we geen moment getwijfeld. Op deze locatie konden we verder doorgroeien. Van de twee panden maakten we één winkel. Hier zijn we nu nog steeds gevestigd.”

Zintuigen prikkelen

“Tijdens mijn examenopdracht voor de opleiding bloemschikken maakte ik veel gebruik van het materiaal van wilde wingerd. Daar is de naam van onze zaak uit voortgekomen. Onze winkel wil onderscheidend zijn en unieke producten bieden aan klanten. Bij ons gaat het om beleving, de winkel is een verzamelplaats van verschillende producten en sferen. Het is een smeltkroes die vormgeeft aan onze ideeën. De zintuigen prikkelen is bij ons ongemerkt een groot aandachtspunt geworden. Horen, zien, ruiken, voelen en soms zelfs proeven komen bij ons allemaal aan bod. Wij bezoeken regelmatig musea, zowel modern als klassiek, en beurzen in o.a. Parijs en Brussel. Door regelmatig exposities te bezoeken van plantaardige en niet plantaardige kunst blijven wij op de hoogte van hoe deze verschillende werelden worden vormgegeven.”

Metamorfose Nispensestraat

De Nispensestraat heeft, met de aanleg van de nieuwe centrumring, een complete metamorfose ondergaan. De straat is nu eenrichtingsverkeer en er is een breed trottoir en fietspad waar langs leibomen zijn geplaatst. “Ruim twee maanden was onze winkel slecht bereikbaar. Dat was voor ons best een moeilijke tijd maar we zijn blij met het resultaat. De straat oogt nu vriendelijker, groener en past goed bij wat wij willen uitstralen. We zijn heel blij met de laden/lossen plek voor onze winkel. Het zou fijn zijn als onze klanten hier maximaal 15 minuten kunnen parkeren zodat ze genoeg tijd hebben om hun aankoop op te halen.”

Je moet elkaar wat gunnen

“Samenwerking is cruciaal voor alle ondernemers in de binnenstad. Je moet elkaar wat gunnen. De Roospas is daar een goed voorbeeld van waarbij bijna 60 winkels samen optrekken om de aantrekkingskracht van de binnenstad te vergroten. Wilde Wingerd heeft aan de Roospas een persoonlijk spaarprogramma gekoppeld waarmee we onze klanten nog eens extra belonen voor hun aankoop. Daarnaast hebben we in het voorjaar van 2019 samen met ROOS24 een actie gedaan met kabouters. De winkels en horecazaken van ROOS24 kregen de mogelijkheid om een kabouter te bestellen in verschillende kleuren passend bij de winkel. Door een selfie te maken met de kabouter konden consumenten kans maken op een eigen kabouter. Het was leuk om te zien hoe de kabouters de binnenstad kleurden en er veel over gesproken werd. Dit soort acties maken dat mensen het leuk vinden om naar de binnenstad te gaan. Het gaat om beleving!”

Wilde Wingerd bestaat op 4 augustus 25 jaar. Om dit te vieren organiseren Frank Hop en Rob Kolderie op donderdagavond 8 augustus van 18.00 tot 21.00 uur een ondernemersborrel. Ondernemers en stakeholders uit de binnenstad zijn van harte welkom. Je kunt je hiervoor aanmelden door een email te sturen naar info@wildewingerd.com.